Hoe herken je harde buiken als je zwanger bent?

Harde buiken zijn een fenomeen waar sommige vrouwen mee te maken krijgen tijdens de zwangerschap. Het kan best wel eng zijn. In dit artikel lees je er wat meer over.

harde buik

Als jij zwanger bent kun je van bepaalde dingen last krijgen. Het is altijd een beetje spannend als er iets aan de hand is. Een voorbeeld dat veel vrouwen die in verwachting zijn zullen herkennen is het hebben van een harde buik. Het mag voor de hand liggen dat je buik dan hard aanvoelt, vandaar ook de naam. Goed om te weten is dat het fenomeen zich meer toont bij vrouwen die al vaker bevallen zijn. Als het dus bijvoorbeeld de tweede of de derde zwangerschap is, komt het vaker voor. Dat wil overigens niet zeggen dat het is uitgesloten als je voor de eerste keer zwanger bent. Ook deze groep vrouwen kan er dus mee te maken krijgen, alhoewel het minder vaak voorkomt. Je leest er meer harde buiken tijdens je zwangerschap in dit bericht. Zo kun je er rekening mee houden en heb je een idee wat de oorzaak eigenlijk is.

Hoe ontstaat een harde buik eigenlijk? Je buikje wordt hard omdat je baarmoeder wordt geprikkeld. Wat prikkelt de baarmoeder dan precies, is een voor de hand liggende vervolg vraag. Gelukkig is het antwoord daar op redelijk eenvoudig te geven. De uterus en bekken staan met in verbinding met elkaar. Door bepaalde bewegingen kan er redelijk wat spanning op de bekken komen te staan. Het is als zwangere vrouw dan ook niet echt een goed idee om heel inspannende dingen te gaan doen. Beweging is doorgaans wel goed, maar met mate. Jouw lichaam geeft je eigenlijk een teken dat je het allemaal wat rustiger moet doen nu je zwanger bent van een kindje. Als je in verwachting bent van een baby, dan moet je het vooral rustig aan doen. Veel van de mensen in je omgeving zullen je best willen helpen als er dingen gedaan moeten worden. Maak daar dan ook gewoon gebruik van.